Декларация в търговският регистър за предприятия, които през 2017 година са били без дейност се подава само на място в съответните териториални поделения по места на ръка с разпечатка на Заявление Г2, декларация по чл.13, ал.4 и Декларация свободен текст лично от собственика. Информацията получих по телефон 0 700 121 07.

Здравейте,

някой опитвал ли е с личен ел.подпис на Управителя на ЕООД? Може ли да се подаде по ел.път с личен подпис, вместо на място лично?
Здравейте,

дружество, регистриран туроператор и турагент, закупува чартърни полети от немска компания и ги продава на български турагенти. От своя страна последните ги продават на физически лица в България, които ще летят с крайна дестинация - Германия.
Дружеството закупува на определена цена, пример 100 единици от немската фирма, продава ги на БГ фирми за 150 единици.

Какъв би бил най-правилния начин за начиляване на ДДС и на каква ставка?
Благодаря.
Не, то служи за искане за възстановяване на ДДС след приключване на процедура.

Благодаря за светкавичния отговор :)
здравейте,

през м. април дружество излиза на възстановяване в размер на 300 лева. През м. май ДДС за внасяне е 310 лева. Посочила съм в кл.70, че приспадам 300 лева и внасям ефективно 10 лева по кл.71. Процедурата приключва още в първия месец след месеца на започване.
Следва ли да подам приложение 6 към чл.68 в този случай?
Здравейте,
Според мен трябва да го подавате през код 12, защото се осигурява на 420 лв. като СОЛ, предвид факта, че има задължение за осигуряване и като собственик на работещо ЕООД.

Благодаря за бързия отговор. И аз така разсъждавам, но винаги е по-добре когато получиш подкрепа от умна главица. Хубав и усмихнат ден.
Здравейте,

да подновя темата. По решение на управителя на ЕООД осигуровките ще се внасят от ЕООД, а не от ЗП. Когато подавам Д1 от ЕООД по кой код да го подавам 12 или 13? Притеснявам се да не попреча на проекта като ЗП.
Фактическата обстановка е такава каквато съм я изложила. Мога да добавя само, че за предния месец получи бонус за отлично свършена работа, а този месец го освобождават, защото ... цитирам: "чудесно си вършиш работата, но си студент и си вземаш отпуск за изпити".
 Само да добавя, че за всеки изпит той не си е вземал отпуск, а си е вършил и работата  в деня и на изпит е ходил. просто е бил така добър да ги уведомява, че отива на изпит. Да вметна, че няма фискирано работно време по часове.


Смешно е да искате освобождаване по чл.331.Никой не ви е длъжен да ви сервира 4 заплати на тепсия.Относно освобождаването по чл.328 може да докажете дали е направено правомерно или не по съдебен ред.

Моля, за компетентното Ви мнение по кой член не е "смешно" да се освободи работник, когато работодателят желае да го освободи единствено и само защото е студент-задочно обучение и не правомерно да се приложат нито една от точките по чл. 328 !

А кое е задължително за работодателя - да погазва правата на работника и да се чувства недосегаем? Не мисля!

Защото всички в държавата мислят като вас, затова сме овце и ни доят. Без лоши чувства!
В този ред на мисли не е ли нелогично да се назначи нов човек, ако при евентуалния подбор моят съпруг е бил най-неквалифицирания за работата?
Искам да го възстановят на работа и да го освободят както е по закон. Да си платят мин.4 брутни заплати обезщетение и да си ходят по живо по здраво... а не да минават тънка лайсна! Но проблема ми е единствено в това дали могат да докажат евентуален намален обем на продажби при положение, че личните продажби на съпруга ми са се покачили (имам копие от месечни отчети), назначават друг човек на същата длъжност да изпълнява същата работа, няма предвиден подбор, защото няма между кои служители да го направят ...
Докато всички се крием по дупките всеки път когато някой се опита да ни смаже, ще си останем мишки цял живот. Трябва да се събуди този народ и да си търси правата!
Здравейте,
на съпруга ми му беше връчено предизвестие за прекратяване на постоянния трудов договор по чл.328, ал.1, т.3 - при намаляване обема на работа. Той работи като продавач-консултант на кафе по маршрут Русе, В.Търново, Бяла, Свищов, Горна Оряховица, Габрово, Севлиево. Всеки ден е в различен град. Няма други колеги, които да обслужват този район. При даване на предизвестието са го запознали с момче, което са наели да работи на неговото място. накарали са го да си предаде автомобила, служ.телефон и служ.таблет. Дори са му казали, че трябва да го обучава. Няма извършен подбор по чл,329, или за такъв не е бил уведомен. Можем ли да си търсим правата по съдебен ред? Има ли слаби места, по които можем да ги ударим, за да се защитим.
Никъде в Закона за счетоводството няма посочено изискване в какви трудово-правни отношения да е съставителя на ФО с предприятието в момента на подписването.

Исках да получа компетентен съвет, а не риторичен въпрос или укор. Отговарям на всички изисквания на ЗСч за съставител на ФО. Това, че съм в отпуск за гледане на детет до 2г. не означава, че не си върша и работата дистанционно. Все пак живеем в България и трябва да си пазя работното място.

Не мисля, че след като аз съм отговорна за фин. дейност на дружеството и за организацията на счетоводството му следва да платя на външна фирма да си сложи подписа на нещо, върху което съм се трудила аз.

Исках да получа подкрепа, а не  подигравки. Приятен ден, колеги! Бъдете по-добри!

За да не отварям нова тема ще публикувам в тази.

Имам ли право да се подпиша като съставител на ГФО докато съм в отпуск за гледане на дете до 2 год?
Ако да - следва ли да имам ГД за някаква сума, която да ми бъде възнаграждение за труда или може да е безвъзмездна услуга?
Благодаря.
 :good:
В крайна сметка това винаги може да се промени в началото на годината, нали :smile1:

Да, права сте. Но основанието за самоосигуряване през ЕООД ще е за периода март- октомври, защото после бара ще затвори (сезонен е) и фирмата ще преустанови дейност до следващото лято.
Благодаря Ви, Ирена. Може би ще се застраховам и ще пуснем осигуряване през ЗП на 420 лева.
Здравейте, имам следния казус.

ФЛ се осигурява като СОЛ на 240 лева като ЗП през фирма, кандидатствала по програма "Млад фермер". През 2015 започва дейност и като собственик на ЕООД, което ще менажира кафе-бар. Следва да започне осигуряване като СОЛ на 420 лева през ЕООД. Какво става с осигуряването като ЗП, за да не попречи на програмата? Следва ли да спре осигуряване там, а да се внасят осигуровки през ЕООД и по какав код следва да го деклараирам това осигуряване в Д1? Или е по-правилно да се осигурява през ЗП на 420, а през ООД да се подаде ОКД 5 за започване на дейсност, но да не се вняся осигуровка там?

Благодаря на отзовалите се.